Barralet
Muscari neglectum
Asparagaceae Hyacinthaceae
Àutri noum : Couquiéu, Couguiéu, Pourriòu, Aiet-di-chin.
Noms en français : Muscari en grappe, Muscari négligé.
Descripcioun :Lou barralet flouris d'ouro à la primo e se recounèis eisa à si flouquet de bèlli flour bluio pu longo que larjo. Li fueio, un pau redouno, soun proun longo e rebalon au sòu ço que permes de lou destria de soun cousin, lou barralet-pichot, Muscari botryoides. Coumpara emé lou barralet-pichot que ié sèmblo proun.
Usanço :B. Remuzat raporto : "L'a un peÏsan dóu Var que m'a di que, quand èro pichoun, si servié dei barralet pèr tigne en blu leis uou de Pasco". Li cabosso se manjon cuecho en liéume. Èi poussible de tasta li jóuini fueio e li flour.
Port : Erbo
Taio : 10 à 25 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Muscari
Famiho : Asparagaceae
Famiho classico : Hyacinthaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 0,5 à 1 cm
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1800 m
Aparado : Noun
Febrié à jun
Liò : Champ
- Roucaio
- Ermas
- Tepiero seco
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Muscari neglectum Guss. ex Ten., 1842
Pan-de-cougiéu
Oxalis acetosella
Oxalidaceae
Àutri noum : Pan-de-couvènt, Pan-de-couguou, Pan-de-couènt, Crousadello, Pascalo.
Noms en français : Oseille des bois, Surelle.
Descripcioun :Lou pan-de-cougiéu trachis en tapis dins li bos fres e umide de mountagno. Se recounèis à si fueio di tres fuioun en couor e à si pichòti flour clinado en campano blanco e veinado de roso. Flouris pèr Pasco (Pascalo).
Usanço :Es uno planto manjadisso en ensalado o cuecho (soupo, oumeleto...). Douno un bon goust acide. Pamens faudrié pas trop n'en manja malodi l'acide óussali (graviho dins li ren). Lou pan-de-cougiéu se manjo en mountagno à la sourtido de l'ivèr pèr reviscoula lou cors. Èi couneigu peréu pèr sougna lis acamp de la bouco o dóu cors. Èi tambèn richo en vitamino C.
Port : Erbo
Taio : 3 à 12 cm
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Oxalis
Famiho : Oxalidaceae
Ordre : Oxalidales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 12 à 20 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Si
Autour basso e auto : 0 à 2200 m
Aparado : Noun
Abriéu à jun
Liò : Bos fres
- Bos umide
Estànci : Mountagnard à Subaupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Oxalis acetosella L., 1753